Lille dreng og forældre leger på legeplads

Naturen som legeplads: kom ud med dine børn

Hvis der skal skabes præferencer for udendørs spil og leg hos børn, handler det om at starte så tidligt som muligt. På den måde bliver det en naturlig del af barnets liv og noget, som barnet vil finde tryghed i også senere i livet. Som forælder vil man opdage, at børnene bliver helt naturligt trætte efter en dag med leg ude i naturen, og børn, som er trætte, sover godt. Dette er en sidegevinst, de fleste forældre er vilde med.

Kom med ud

I dag vænner mange børn sig fra en tidlig alder til at sidde foran en skærm og efterhånden som tiden går bliver der kun mere skærmtid i barnets tilværelse. Dette hænger ikke mindst sammen med de krav, der stilles i skolen omkring skolearbejdet, som skal laves på en computer. Så selv for børn, som ikke foretrækker at beskæftige sig med en skærm hverken til det faglige eller leg, bliver det vanskeligt om ikke umuligt helt at undgå skærmtid.

Men naturen kan noget, som skærm og indendørs aktiviteter ikke kan, og det må børnene ud og opleve. Er børnene skeptiske, er det en god ide med noget spændende legetøj udelukkende til udendørs brug. Dette vil ikke kun kunne lokke børnene med ud. Med forældrenes hjælp i starten vil det rette legetøj kunne fastholde børnenes interesse og kunne give timevis af underholdning, som udvikler børnenes fysik og motorik på en måde, som kun udendørsaktiviteter kan. Det kunne være boldspil, som kræver noget mere plads, end man typisk har indenfor. Eller en rask tur på cykel eller løbehjul. Det kan ligeledes give motion for forældrene, hvis man for eksempel benytter lejligheden til selv at løbe med ved siden af.

Det rette legetøj til udendørs spil og leg

Det gælder om at finde noget, som fanger børnenes interesse og lige så gerne ens egen. Er man selv entusiastisk vil dette nemlig smitte af på børnene. Det kan godt være, at man må ud og købe en del forskelligt legetøj og endda lave nogle fejlkøb, inden man finder frem til det allerbedste. Det gør ikke så meget, bare man finder ud af det. Og det er ikke dårligt at have masser af forskelligt legetøj til udendørs spil og leg. Der skal nok komme masser af legeaftaler, hvor det hele bliver brugt, selv det som ens eget barn ikke gider lege med.

Vil man have de lidt større børn motiveret til at gå udenfor, må man sørge for, at der er nogle muligheder for at kunne sidde uforstyrret og tage sig en snak. Det kan være nogle møbler ude i haven eller en gåtur til et sted, hvor der står en bænk eller måske en væltet træstamme, man kan sidde på. Skal der være fysisk aktivitet på programmet, fungerer en trampolin stadig for de lidt ældre børn, som eventuelt ikke længere gider gynger og fodboldmål.

Har ens barn haft en hård dag, er der ikke noget bedre end at se ham eller hende gå udenfor for så efter noget tid at komme ind igen efter at have genfundet roen og overskuddet. Det er sådan noget, naturen kan.

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *