Det rigtige udstyr gør skiferien lidt bedre

Skiferier har altid været populære blandt os danskere. Og Norge er især en destination, der står danskernes skihjerte nært. Det er da heller ikke uden grund, da omgivelserne og skiforholdene anses for at være blandt de smukkeste og bedste i verden. En anden fordel ved skiferie i Norge er afstanden fra Danmark og de billige rejser, du kan få dertil. Se bare her.

Den rigtige skijakke

Før du drager afsted mod skiferie i det norske, bør du investere i en rigtig skijakke. Og hvad er så en rigtig skijakke? Skijakker er som regel spækket med features, enkelte ubrugelige, mens flere er virkelig smarte og ideelle til skiferien. Først og fremmest skal du være sikker på, at skijakken kan lukkes ved ærmerne, så du ikke får sne ind i ærmerne. Hvis hætten på jakken er stor nok til at komme omkring hjelmen eller hovedet, vil dette også sikre dig mod koldt sne i nakken.

Ventilation i skijakken er en af de vigtigste detaljer overhovedet. Der er ventilationsmuligheder i stort set alle skijakker, men det er vigtigt, at du er klar over, hvor disse ventilationsmuligheder er integreret i jakken. Typisk vil det være omkring armhulen.

Om der ønskes isolering i skijakken, er en subjektiv vurdering. Men har du lettere ved at fryse, anbefales det, at du anskaffer dig en dunjakke, der er godt isoleret. Det er dog lettere at klæde sig i lag-på-lag, hvis du benytter en skaljakke, som er noget tyndere.

Vælg de rigtige skibukser

Når vi kigger på skibukser, er det igen forskelligt, hvad den enkelte har brug for. Hvis du er ny på ski, så anbefales du at vælge skibukser med stor vandtæthed, fordi du dermed risikerer at falde i sneen mange gange i løbet af en dag. Vandtætheden afmåles som mm i det, der kaldes vandsøjletryk. Her vil der eksempelvis stå 3000 mm eller 15000 mm ud fra vandtætheden på et par skibukser. Des højere tallet er, des højere vil vandtætheden være i skibukserne.

Det andet – ligeså vigtige – begreb, som du bør kigge på i forhold til skibukser, er åndbarhed. Åndbarhed dækker over skibuksernes evne til at transportere fugten væk fra din krop. Egenskaben er vigtig, fordi den sikrer, at du ikke bliver kold og utilpas. Dette måles i gram fugt pr. kvm på 24 timer. Det siges, at en åndbarhed på 3000 g/kvm/24hr for et par bukser er åndbart. Vælg derfor ikke skibukser med en åndbarhed under dette.

Glem ikke skiundertøjet

Skiundertøj er essentielt for en god skiferie. Igen lægger vi her vægt på åndbarhed, fordi skiundertøjet kan ses som din beklædningsbase – og derfor skal det være i stand til at transportere fugten væk fra kroppen, så du ikke bliver kold og utilpas. Det er vigtigt, at dit skiundertøj ikke er fremstillet af bomuld, da bomuld suger sved og fugt, som hurtigt kan gøre kroppen kold og utilpas.

Skitøj kan som regel erhverves til fornuftige priser, og det behøver ikke nødvendigvis være dyrt for at være udmærket – dog hænger pris og kvalitet også sammen i dette tilfælde. Det vigtigste er dog, at der tænkes på åndbarheden i forhold til skiundertøjet. Når du har styr på skijakken, skibukserne og skiundertøjet, er du faktisk kommet langt i processen – og nu er det kun mindre detaljer, du skal kigge på.

Prikken over i’et

Hvis du har styr på de tre ovenstående beklædningsdele, er det nu, hvor vi kigger mod de mindre detaljer. Skistrømper er den første. De behøver ikke være dyre, for at de er optimale til skiferien. Det vigtigste i forhold til skistrømper er ganske enkelt, at de går hele vejen op til knæene, så du undgår irriterende kanter fra en strømpe, som slutter i støvlen.

Skihandsker er også essentielle i en god skitøj-pakke. Skihandsker kan være fremstillet specielt til enten snowboarding, langrend eller ski, ligesom huer og halsedisser også sælges i modeller, der er ideelle til én type skiferie fremfor en anden, eksempelvis til snowboard fremfor ski. Derfor skal du naturligvis vælge udstyr med udgangspunkt i din skiferie.

Hvis du husker at tage stilling til disse forhold, bliver skiferien med garanti en succes. Det rigtige udstyr er i hvert fald et stort skridt mod en fantastisk skiferie.

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *